Azért örültem valaha az LMP létrejöttének, mert abban bíztam, hogy talán majd megtöri a "két tábor, két zászló, hárommillió nyugdíjas" nemzetpusztító logikáját. Azt reméltem, hogy lesz egy olyan párt, amire ha nem is a választási győzelem reményével, de legalább tiszta lelkiismerettel bírok majd szavazni. Akartam végre egy olyan politikai erőt, ami nem azzal szerez szavazatokat, hogy korrumpálja a választóit, démonizálja a riválisait és polgárháborús csatatérré változtatja az országot, hanem azzal, hogy vállalható értékeket és vonzó jövőképet mutat fel.

Megértem a renegátokat, akik Orbánnak meg az ő inkompetens lakájainak a gátlástalanságát látva a kormányváltásra tették fel a politikai tőkéjüket. Cselekedni akarnak, mert azt gondolják, hogy ha 2014-ben nem sikerül legyőzni a Fideszt, akkor elvész a Haza. Csakhogy ez nem igaz. Ezt az álláspontot nem a hideg logika, hanem a polgárháborús szenvedély szülte. Ha megint kétfelé szakadva, az Orbán-Gyurcsány tengely mentén fogunk választani, akkor pont ott tartunk majd, ahol a korábbi huszonnégy év során bármikor. Csak egy kicsit sötétebb, kicsit balkánibb közélet vesz majd körbe minket. Semmi kétség: bőven van még hova hanyatlani.

Azt gondolom, hogy ma Magyarországon kisebbségben vannak azok, akik jogállamot, élhető civil életet és demokratikus viszonyokat szeretnének, ami ugye nem a saját pártjuk rémuralmát jelenti. Mindaddig kisebbségben is maradnak, amíg az általuk közéletbe delegált, valamirevaló figurák nem őket képviselik, hanem beállnak a két polgárháborús tömb valamelyikébe. Ez éppúgy vonatkozik Varga Mihályra vagy Navracsicsra (azon kevés fideszesekre, akikből kinézem a gondolkodást és a kultúrát), mint Jávorra vagy Karácsonyra (akik emberileg szintén vállalhatóak a számomra), de valaha ilyen lehetett Illés Zoltán meg Fodor Gábor is.

Amíg az a pavlovi reflex a politikában, hogy csak a következő választás és csak a következő bársonyszék számít, amiért aztán bárkivel összefekszünk, és bármit belehazudunk a választók szemébe, addig egyetlen választásnál lényegesen messzebb leszünk egy élhető Magyarországtól.