Az alábbi videóban idézett meglátások még Hamvas Béla életművéből is kiemelkednek, olyan tökéletesen írja le a modernitás-kori ember lelki és szellemi alászállásának tragikus kényszerpályáját.

A csatornák mélyéről feltörő mocsok illusztrálása gyanánt az internetes fórumok és kommentfelületek világát hozom fel előszeretettel. Riasztó tünet, amikor terminator208 vagy puncibaszo1985 egy aktuális témához - ami lehet közélet, kultúra vagy sport - hozzáteszi legfeljebb három szóban és legalább egy helyesírási hibával megterhelve, hogy "ez szar", hogy "nem érdekel", esetleg hogy "ostoba vagy". A helyzet valódi tragikuma, hogy ilyenkor a kommentelő véglény tényleg azt képzeli, hogy a világ egy olyan hely, amely csak arra vár, hogy ő valahova odaszarjon. A terminator208 és a puncibaszo1985 felhasználónevű emberi lárvák ott ülnek a monitor előtt, és azzal a mélységes meggyőződéssel gyártják egy közepesen debil általános iskolás szellemi érettségét tükröző egysorosaikat, hogy ennek a civilizációnak ők az urai, az ő ízlésük, az ő választásaik adnak értéket és mértéket a világnak. És sajnos igazuk van.

Hamvas Béla - amint azt a mellékelt videó tanúsítja - sokkal távolabbról, sokkal nagyobb összefüggéseiben vizsgálja a tömegek lázadását.